en

PROLOGUE: KUKA ON SUOMALAINEN?

"A on syntynyt ja kasvanut Ruotsissa, mutta puhuu suomea ja säilyttää suomalaisia kulttuureja."

"B on syntynyt Suomessa, mutta on kasvanut Suomessa ja Japanissa. Hän on kiinnostunut Japanin kulttuurista, mutta suomalaisten elämäntapa on hänelle tuttu, koska on käynyt koulussa myös Suomessa."

"C oli pakolainen, mutta on pitkään aikaan asunut Suomessa, puhuu suomea ja asuu suomalaisella tavalla. CA oli lapsena isän(tai äidin) kanssa muuttunut Suomeen pakolaisena, mutta on käynyt koulussa Suomessa eikä paljon muistoja synnyinmaasta. CB:n äidinkieli ei ole suomi eikä osaa puhua sujuvaa suomea, vaikka on syntynyt Suomessa, koska vanhemmat ei opettanut sen."

"E on syntynyt Suomessa ja äiti on venäläinen. Hän on asunut koko ajan Suomessa ja tykkää Venäjästä, muttei Suomesta. Hän puhuu englantia sujuvasti ja jonkin verran suomea, muttei osaa puhua venäjää."

"F on syntynyt ja kasvanut Japanissa. Hän on tullut uskonnon perusteilla ja säilyttää saamen kulttuureja saamelaisten kanssa. Hän elää saamelaisten tavalla."

ALOITUS

Olen syntynyt toisessa maassa, mutta en ole sen maalainen. Eli minulla on ollut eri luonteenpiirteet, enkä kiinnostunut ”synnyinmaasta”(Huomaa, että ei ole ”kotimaa”). Yhteiskunnasta ajatustavan takia olen aina syrjäytynyt. Esimerkiksi minä olen ehkä teidän näkökulmassa ’liian’ individuaalinen. Haluan olla vain onnellinen ja rauhallinen elämä, en suosittele kiistämistä jonkun vastaan vaikka netissä, vaan väistän. En jaksanut jutella uuden synnyinmaalainen kanssa, siksi olen eronnut kaikista äidinkielinen ryhmistä(Tietenkin, olen jäänyt vielä suomenkielisten ja englanninkielisten ryhmissä.). On mukava olla yksin. Puhun vain kun tarvitsen ja olen suorasanainen. Elämän tasapaino on tärkeä minulle, mikä en voi hankkia synnyinmaassa. En ymmärtänyt monet osat synnynmaasta – ehkä melko kaikki. Olen miettinyt koko ajan elämästä ja kysyin itseltäni, mistä on väärin. Mutta nyt ymmärrän, että teillä on oma kulttuuri ja minulla on omani elämäntapa. En ole synnyinmaallinen(ei ”isänmaallinen”, siis mikä on ”isänmaa”?), se on yhtä sama kuin toinen maa. En tiedä enkä kiinnostunut sellaisesta maasta. En kannata sitä, se ei ole minun asia.

Minä löysin Suomesta paljon enemmän samankaltaisuus kuin synnyinmaasta. Tämä ei ole vain sellaisia, että se näyttää hyvältä asua, vaan tarkoittaa, että otan maan iloa ja surua muiden suomalaisten kanssa. Eli jos maa menee huonommaksi, en silti luovuta.

Toivon, että tämä on selitystä tarpeeksi, miksi minä aloitan tätä projektia. Toisessa maassa syntynyt ja kasvanut henkilö ei aina ole monikulttuurinen henkilö. Jos asuinmaa vaikuttaa, miksi on monet ulkomaalaiset olemassa, joka on asunut toisessa maassa niin pitkään, mutta pitää omani maan kulttuuria ja elämäntapaa?

SANASTO

TAVOITE

Meidän tavoite pitää olla se, että ihmiset kunnioittaa kotimaalaisena, ei lainmaalaisena. Me olemme vastenmielinen vahvasti ennakkoluulosta, muun muassa ulkonäön takia. Tämä ei missään nimessä tarkoita sellaisia, että on etua hankkia kotimaan oleskelulupaa tai kansalaisuutta.

KUINKA MÄÄRITELLÄÄN OMA KOTIMAA

Nämä on ohje, eli ei ole niin vältämättä, mutta muista, että SUURI OSA EI OLE MAANVÄHEMMISTÖ.

LAINMAASTA

Yleensä ei tarvitse miettiä, jos tuntuu siltä, että on ihan normaali lainmaalainen. Tämä ei tarkoita tyydytys lainmaasta eikä ”lainmaallisuus”. Mieti ensin, eikö ole epämiellyttävä sanoa lainmaasta toisessa maassa, etkä halua kertoa olevasi lainmaalainen? Etkö ole sellaisia, joka ei halua tavata saman lainmaan henkilöä jossain toisessa maassa? Etkö luovuta etuja, joka voisit hankkia koska olet sen lainmaalaiset? Jos on, voit olla maanvähemmistöt.

KOTIMAASTA

Kun ajatustapa on samanlainen kuin kotimaa, sinä voisit löytää identiteettisi kotimaasta. Kiinnostus ja kannatus kotimaasta on tärkeä asia, vaikka lainmaasta ei ollut. Ilman tietoja et voi määritellä identiteettisi. Tiedät kotimaan historia, kulttuuria, politiikan tilanteetta ja jne. Voisit kertoa kotimaan hyvistä ja huonoista puolista hyvin. Ei aina vaadita asua kotimaassa, mutta suosittelemme kokeilla asua(ei vain ole matkustamista). Yritä jutella kotimaan kavereiden kanssa ja hankkia tietoja monipuolisesti! Yritä ajattele kotimaalaisten tavalla!

KIELI

Osaat vähintään yksi kotimaan kieltä, mutta ei vaadita kovin hyvä taso. Yleensä riittää, kun kielen taso on yhtä sama kuin kansalaisuutta varten, mutta tämä ei ole absoluuttinen rajoitusta.

Jotkut haluaisivat pitää vain paremmat maat kotimaana, huolimatta, että millainen kulttuurit, ajatustavat ja ongelmat heillä on. Sinä et missään nimessä ole sellaisia. Mistä voisit selittää, että sinun kotimaasi on eri kuin lainmaa? Kannattaa nauttia vaan kotimaalaiset asiat monipuolisesti, vaikka tämä ei tarkoita maanvähemmistö!

KAIKILLE PYYDÄMME:

– Idea on tullut sukupuolen identiteetistä.

– Anna meille palautus ja auta meitä! Kehitetään yhdessä <3